SEDLISKÁ: V obci sa vzdelávali záujemcovia o výsadbu ovocných a okrasných drevín

21.10.2009 Celý región

Sedliská 21. októbra (TASR) - Zlepšenie vzhľadu verejných priestranstiev a parkov obcí s dôrazom na ovocné a okrasné dreviny, ktoré majú plniť zároveň rekreačno-oddychovú funkciu, je cieľom putovno-vzdelávacieho a ...
\"S projektom sme začali asi pre mesiacom a pol na východe Slovenska. Školenia vykonávame v obciach, ktoré sú začlenené mimo poľa rastu, čiže vo výsadbe drevín zaostávajú, \" priblížil tajomník republikového výboru SZZ Juraj Korček. Vzdelávanie je v priebehu roka rozdelené na dve etapy. Prvou je jesenno-zimné obdobie a druhou jarno-letné, čiže do každej obce sa ide dvakrát. \"Putovné vzdelávanie je určené pre 20 vybraných samospráv po celom území Slovenska. Nejde iba o teoretickú stránku, ale náš lektor názorne ukáže, ako drevinu opracovať, aby z nej bol maximálny úžitok, \" uviedol projektový manažér Ján Novotný. Podľa slov jedného z odborných garantov, profesora Ivana Hričovského je neustále nutné šíriť osvetu v oblasti výsadby drevín. \"Nástup oteplenia nám ponúka možnosti pre výsadbu nových odrôd. Je to nutné šíriť nielen medzi mladou generáciou, ale aj medzi staršími záhradkármi, \" dodal.
Projekt Putovné vzdelávacie aktivity pre zlepšenie vzhľadu obcí v regiónoch je financovaný zo zdrojov Európskeho poľnohospodárskeho fondu formou refundácie vynaložených prostriedkov. Podľa slov projektového manažéra by sa nákladovosť projektu mala priblížiť k sume 49.790,9 eura (1,5 milióna Sk). V priebehu nasledujúcich týždňov sa putovné vzdelávanie presunie do ďalších regiónov stredného a západného Slovenska.
 

Vyberte región